Shop SEMIC

"La certificació EMAS ens anima a continuar treballant per a construir una societat més sostenible en l'àmbit social, mediambiental i econòmic"

30-05-2024

Actualment, la sostenibilitat s'ha convertit en pilar estratègic per a les empreses que busquen no només l'èxit econòmic, sinó també generar un impacte positiu en el medi ambient i en la societat. SEMIC ha fet un pas significatiu aquest mes d'abril, sent distingida amb la prestigiosa certificació EMAS (Sistema Comunitari de Gestió i Audiotoría Ambientals), testimoni del seu compromís amb el medi ambient i la transparència.
 
Amb motiu d'això, avui conversem amb Sandra Terés, la cara visible darrere de les iniciatives sostenibles de SEMIC, per a entendre què significa obtenir l'EMAS i quins objectius més persegueix l'empresa en matèria de sostenibilitat.

 

P. Per què l'obtenció de la certificació EMAS és una fita tan significativa per a SEMIC?

R. Perquè és una clara mostra del nostre compromís i full de ruta per a complir amb els objectius de l'Agenda 2030 i, en aquest cas en particular, amb l'objectiu de l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic per a limitar l'augment de la temperatura global en aquest segle a 2°C.

Sense oblidar que és un reconeixement a l'excel·lència ambiental de SEMIC a l'ésser una de les més rigoroses i reconegudes certificacions mediambientals a Europa que reflecteix un alt nivell de compromís i excel·lència ambiental de l'empresa que ho ostenta.

P. Què ha implicat aquesta certificació?

R. Un gran esforç i implicació per part de tota l'organització; ho demostra el fet que som la primera empresa del sector IT (no fabricant) de tot l'Estat en obtenir certificació EMAS.

Ha estat gairebé un any recopilant informació dels consums i residus que generem, analitzant-los, calculant les emissions de CO₂, establint un pla de reducció amb el resultat final d'una Declaració Mediambiental que, després d'haver estat avaluada i auditada per una entitat certificadora independent i acreditada (OCA), ha estat validada per a poder ser registrada en el Registre europeu EMAS.

 

P. La sostenibilitat ha anat guanyant terreny en el sector IT en els últims anys. Creus que s'ha convertit en un avantatge competitiu?

R. Si bé és cert que certificacions com l'EMAS poden oferir avantatges competitius en el mercat, contribuint a millorar la imatge i podent convertir-se en un factor decisiu per als nostres clients, no hem d'oblidar que això es deu al fet que hi ha un gran nombre d'empreses que encara no han incorporat polítiques de compra i consum responsable en la seva organització. I encara que en aquests moments som poques les empreses que estem apostant fermament per la sostenibilitat, hauríem d'aspirar al fet que l'anomenat “avantatge competitiu” desaparegués. Això significaria que tots lluitem i perseguim un objectiu en comú: construir una societat sostenible en tots els àmbits: social, mediambiental i econòmic.

 

P. Quin és el principal desafiament que us trobeu com a empresa a l'hora d'aplicar polítiques o noves normes relacionades amb la sostenibilitat?

R. Quan una empresa decideix implementar polítiques de sostenibilitat, s'enfronta a diversos desafiaments importants. Aquests desafiaments poden variar segons la naturalesa de l'empresa i el seu context, però alguns dels més comuns inclouen:

  1. Establir Objectius a llarg termini: Definir metes sostenibles a llarg termini és fonamental per a qualsevol política de sostenibilitat efectiva. A SEMIC equilibrem els nostres objectius econòmics amb la nostra responsabilitat ambiental i social.
  2. Integració en la Cultura Corporativa: La sostenibilitat no és només una iniciativa aïllada; ha d'estar arrelada en la cultura de l'empresa. Aconseguir que tots els nostres empleats comprenguin i recolzin les polítiques sostenibles és essencial per al nostre èxit.
  3. Mesurament i Monitoratge del Progrés: S'han d'establir sistemes per a mesurar i monitorar els progessos en termes de sostenibilitat. Això implica recopilar dades rellevants, avaluar l'impacte de les polítiques i ajustar-les segons sigui necessari.
  4. Comunicació i Transparència: La comunicació efectiva és clau. S'ha d'informar a totes les parts interessades sobre els nostres esforços sostenibles i ser transparents sobre els desafiaments i assoliments. La confiança dels nostres clients depèn d'aquesta transparència.
  5. Gestió Adequada de Residus: La correcta gestió de residus és crucial. S'han d'implementar estratègies per a reduir, reutilitzar i reciclar materials, així com garantir una disposició final del cicle de vida segura i responsable.
  6. Adaptació al Canvi Climàtic: El canvi climàtic afecta a totes les empreses. Reduir la petjada de carboni i adoptar tecnologies netes són els nostres objectius i principals passos necessaris per a abordar aquest desafiament.
  7. Inversió Inicial i Resistència al Canvi: Implementar pràctiques sostenibles requereix d'inversions inicials i enfrontar resistència al canvi tant a nivell organitzacional com individual.

En resum, a SEMIC hem abordat aquests desafiaments amb determinació i compromís per a aconseguir una sostenibilitat efectiva i responsable en totes les nostres operacions i estratègies. Per això hem apostat per normes i programes de RSC de reconeguda reputació; com el programa de Proveïdors Sostenibles i d'Igualtat de Gènere del Pacte Mundial, la certificació europea EMAS, les certificacions de les normes ISO 14001 i 45001 i la compensació del 100% de la Petjada de Carboni que generem a través de projectes d'absorció reconeguts i inscrits en el MITECO.

 

P. Quins són els vostres objectius de futur en matèria de sostenibilitat?

R. La certificació EMAS és una fita molt rellevant per a la nostra política de sostenibilitat, però per descomptat que el treball no acaba aquí. Per a aquest any 2024 ens havíem fixat 4 grans objectius: en primer lloc, obtenir la certificació Mediambiental EMAS (aconseguit aquest passat mes d'abril); en segon lloc, reduir la Petjada de Carboni generada i obtenir el segell de MITECO de Registre de la Petjada de Carboni complet (Calculo, Redueixo, Compenso); en tercer lloc, renovar la flota de vehicles de SEMIC. Es tracta d'un projecte ja iniciat en la nostra seu de Barcelona, amb l'adquisició de 3 nous vehicles elèctrics i la instal·lació d'1 punt de recàrrega elèctric; finalment, estem treballant per a obtenir la certificació ISO 50001 d'Eficiència Energètica, esperem aconseguir-ho a final d'any.

 


Noticias relacionadas:

> Un gran pas cap a la Sostenibilitat Tecnològica: obtenim la prestigiosa certificació EMAS

> Descobreix la nostra estratègia de Sostenibilitat

Compartir en:

×
×
×