Shop SEMIC

Reptes de transformació tecnològica per una sanitat connectada

25-03-2024

El passat 14 de març vam tenir l'ocasió de participar al costat de HPE en una trobada amb diversos líders de tecnologia del sector sanitari per a conèixer els desafiaments tecnològics que afronten en el seu dia a dia i els seus projectes futurs. Una taula rodona organitzada pel Grup ITDM en la qual van participar representants de Clínica Universitat de Navarra, Donte Group, HM Hospitals, Hospital General Universitari Gregorio Marañón, Hospital Universitari i Politèncic La Fe, Sant Joan de Déu, Servei Madrileny de Salut i Top Doctors.

En aquest article, compartim les principals conclusions d'aquesta trobada i la nostra aposta com partner integrador de IT del sector sanitari.

 

Una nova (i digitalitzada) realitat en l'entorn sanitari

Les institucions sanitàries, siguin públiques o privades, afronten alguns reptes tecnològics que són comuns a tota mena de sectors. Entre ells, destaquen les dades, amb el treball que cal fer per a assegurar la seva qualitat i el seu govern, i la intel·ligència artificial generativa, que també està acaparant l'interès dels líders tecnològics pel potencial que té tant per als pacients com per als professionals de la salut.

A aquests desafiaments generals s'afegeixen els que són propis del sector, com la necessitat d'homogeneïtzar les dades de manera trans-institucional o el repte de compartir les dades dels pacients per a afavorir el seu tractament independentment de la seva ubicació, al mateix temps que es respecten els criteris de privacitat d'unes dades que són altament sensibles.

Un dels aspectes centrals d'aquesta taula va ser la gestió i ús de la dada, tant per l'acostament al pacient i al centre sanitari com per a ajudar en els processos interns dels hospitals. Una estratègia de gestió de la dada que ha de tenir en compte l'emmagatzematge, protecció i mobilització de les dades d'imatges mèdiques digitals al llarg de la vida del pacient, i per a la qual és crucial comptar amb partners i fabricants especialitzats com SEMIC i HPE.

Més enllà de la qüestió de la dada, que va ser un dels temes centrals per als líders tecnològics presents en la taula, des de SEMIC també comentem la necessitat de digitalitzar processos molt específics però clau per a l'hospital i el pacient, com els protocols estructurats fàcilment per a fer seguiment de pacients que arriben al centre amb ictus o eines de telemedicina que ajudin amb major precisió al facultatiu des del punt de vista del diagnòstic. I tot això, amb una capa de serveis gestionats per a no sobrecarregar als departaments de IT.

Justament sobre l'àrdua tasca a la qual es enfontan contínuament aquests professionals parla la nostra Tribuna d'opinió posterior a l'esdeveniment, publicada per ITDM i que et deixem a continuació:

 

La nostra tribuna d'opinió

Treballar en un departament de IT del sector sanitari amb els actuals nivells de digitalització i connectivitat és tota una croada. 

El dia a dia d'aquests professionals és com ser un membre de l'expedició d'Indiana Jones a la recerca de l'arca perduda, un territori inexplorat i en constant transformació. Cada dia s'embarquen en una aventura per a descobrir i dominar noves tecnologies, resoldre problemes complexos i navegar per un paisatge digital en evolució constant, amb cada vegada més amenaces a l'aguait.

Elements nous com la IA venen trepitjant forta i poden suposar una oportunitat i un repte alhora. Els departaments de IT es troben surfeando entre la il·lusió de totes les tasques que poden automatitzar gràcies a ella i la por pels fronts desconeguts que l'adopció d'aquesta nova tecnologia pugui suposar.

Mentrestant, els reptes de sempre no són menys per ser habituals.

Oferir una correcta gestió de la dada al llarg del cicle de vida, en un entorn cada vegada més descentralitzat i interconnectat, es torna una prioritat diària per als responsables de sistemes.

A més, han de seguir al dia de les últimes novetats en tecnologies que millorin la gestió de l'hospital (com el seguiment d'actius i control d'espais), el treball del personal mèdic (com el Single Sign On o els carros de telemedicina) i la vida dels pacients (com el guiat indoor o l'admissió desatesa).

Com veieu, aquests professionals sempre compten amb diversos fronts oberts en cerca de la màxima eficiència i una optimització dels recursos de IT.

Per no parlar del focus constant en la protecció i la seguretat. Ai, amics CISOs: heu arribat per a quedar-vos. Perquè evitar les constants ciberamenazas que rep el sector s'està convertint en un veritable mal de queixal, i la vostra visió global serà clau per a reduir al màxim la superfície d'atac.

Constant formació i conscienciació a usuaris, correcta protecció i supervisió dels elements connectats a la xarxa, monitoratge de la infraestructura, protecció dels entorns i aplicacions Cloud… La missió és complicada.

Però el que és clar és que, com sempre, se us planteja un escenari de pel·lícula: acció, aventures, problemes per resoldre, algun vilà, i sobretot un equip d'herois aconseguint nous assoliments.

I nosaltres, com Partner de IT de l'entorn sanitari, només volem aixecar-nos del seient, llançar les crispetes a l'aire, i sumar-nos a viure aquesta aventura al vostre costat. Això sí, abillats amb barret, jaqueta de cuir i fuet, com a bons Indianes Jones.

 

Descobreix aquí totes les noestres solucions específiques per a l'entorn sanitari.

Compartir en:

×
×
×