Shop SEMIC

Enginyeria Audiovisual al Bloc Quirúrgic de l'Hospital Sant Joan de Déu

03-06-2021

UN CAS D'ÈXIT DE SEMIC I KODEC

L'Hospital Sant Joan de Déu, una institució de reconeixement i fama internacional, ha comptat amb l'experiència i professionalitat en enginyeria audiovisual de SEMIC i KODEC per a la renovació del seu bloc quirúrgic, apostant per un projecte de futur que cuidi el més valuós que tenim: els nens. Aquest projecte posa la tecnologia al servei de la salut, implementant solucions IT que fan més agradable l'experiència dels més petits en el quiròfan.

En aquest projecte s'ha implantat una matriu d'àudio-vídeo que gestiona qualsevol senyal de vídeo en temps real mitjançant pantalles tàctils. Aquesta solució tecnològica permet al personal mèdic enviar les imatges a qualsevol monitor del quiròfan o a qualsevol sala preparada per a això (com per exemple, l'auditori).

 

AQUEST ÉS UN PROJECTE DE FUTUR, I EL FUTUR SON ELS INFANTS

Aquest és el vídeo resultant del projecte. Esperem que t'agradi tant com a nosaltres. Ens omple d'orgull haver posat el nostre gra de sorra en millorar les condicions i experiències en el quiròfan quan els pacients són el més petits.

 

 


 

LA PERSONALITZACIÓ DEL QUIRÒFAN: MILLORS INTERVENCIONS I MILLOR RECUPERACIÓ DELS PACIENTS

La implementació d'aquesta tecnologia innovadora i capdavantera en el bloc quirúrgic permet als professionals treballar i operar millor, personalitzant la seva zona de treball triant llums, colors, música, pantalles i detalls d'imatges, entre altres aspectes.

Els nens, nenes i joves que han de sotmetre's a operacions també poden personalitzar el quiròfan triant la il·luminació, la música i les imatges que volen veure projectades mentre esperen a l'efecte de l'anestèsia. Aquesta possibilitat assegura una millor experiència per als més petits i permet una recuperació més ràpida, contribuint així a facilitar-los la situació i a fer més agradable una vivència que, d'una altra manera, podria resultar traumàtica.

 

UN PROJECTE REVOLUCIONARI: COl·LABORACIÓ I FORMACIÓ MÈDICA

Aquest ha estat, doncs, en paraules del personal d'Hospital Sant Joan de Déu, un projecte revolucionari que suposa un abans i un després dins del nou bloc quirúrgic.

Aquest projecte canvia la manera d'entendre la imatge en el quiròfan, permet al professional triar què veure i en quina pantalla, i permet a l'equip seguir la intervenció quirúrgica en temps real des de qualsevol sala habilitada, encara que es trobi en l'altra punta del món. Les possibilitats que ofereix una tecnologia com aquesta són immenses, i facilita la col·laboració i formació mèdica sense barreres físiques ni geogràfiques.

Aquests sistemes audiovisuals permeten doncs que els equips locals es recolzin en altres professionals especialitzats, independentment d'on es trobin, afavorint una col·laboració digital sense l'impediment que pot suposar l'obligació de desplaçar-se a una ciutat concreta. A més, afavoreix la formació de nous metges i especialistes, perquè trenca amb la tradicional formació amb obligada presència en el quiròfan i permet seguir l'operació, amb imatges en primer primer pla i en temps real, des de qualsevol sala habilitada o, fins i tot, des d'una sala d'actes o un auditori.

Aquest últim punt facilitarà la docència i formació mèdica especialitzada a més gran escala o en grups que ja no hauran de ser reduïts, podent a més impartir formació des de l'Hospital a qualsevol part del món.

 


 

LA TECNOLOGIA QUE FA POSSIBLE UN QUIRÒFAN DEL FUTUR: EL REPTE I LA SOLUCIÓ

El nostre repte era dissenyar un sistema que permetés gestionar fins a 8 entrades audiovisuals alhora en cada quiròfan, podent gestionar qualsevol de les altres 4 sortides a:

  1. Monitors dins dels propis quiròfans
  2. Monitors en altres quiròfans
  3. Sales de l'hospital, entre elles l'auditori
  4. Sistemes de videoconferència, és a dir, fora del propi hospital

Aquestes senyals d'àudio i/o vídeo havien de ser processades de tal forma que no es percebés cap latència en la seva transmissió, és a dir, en rigorós temps real. A més, el propi personal mèdic dins dels quiròfans havia de ser qui gestionés les entrades i decidís cap a on havien de dirigir-se.

El mateix personal, a més, havia de poder seleccionar la música i la il·luminació ambiental, modificant-la i adaptant-la a cada situació quirúrgica, així com controlar projectors que s'havien d'instal·lar perquè els nens poguessin veure en la paret els seus dibuixos o sèries favorites abans d'adormir-se per l'efecte de l'anestèsia.

Per complir amb el repte el projecte ha constat de la instal·lació d'una matriu de 128 entrades i 128 sortides amb emissors i receptors HDbaseT, amb font d'alimentació triple per a possibles errors. Es van deixar terminacions amb connector HDMI en columnes i receptors en els monitors. Aquests continguts es poden enviar al mateix quiròfan, a qualsevol altre quiròfan del bloc o a l'auditori a través de fibra òptica. La gestió d'aquestes entrades/sortides es fa des del dispositiu BUZZ de Brainlab.

 

ELS DETALLS TÈCNICS

Si vols conèixer més detalls tècnics dels dispositius i sistemes instal·lats tant per a l'àudio, com per a la il·luminació i per al vídeo, pots consultar el cas d'èxit en la nostra web d'Audiovisuals, on trobaràs el projecte al detall i explicat en profunditat.

Compartir en:

×
×
×